24hourcampfire.com
Previous Thread
Next Thread
Print Thread
Hop To
do you have to load your own? #15871148 03/06/21
Joined: Jan 2021
Posts: 60
J
jonboy900 Offline OP
Member
OP Offline
Member
J
Joined: Jan 2021
Posts: 60
do you have to load your own tss shells or can you buy them already made?


Jonathan Henson

Re: do you have to load your own? [Re: jonboy900] #15872668 03/07/21
Joined: Dec 2013
Posts: 2,355
StudDuck Offline
Campfire Ranger
Offline
Campfire Ranger
Joined: Dec 2013
Posts: 2,355
Apex Ammunition makes them at ~ $10/shell.


24HCF in its entirety, is solely responsible for why my children do not have college funds, my mortgage isn't paid-off and why I will never retire early enough to enjoy the remainder of my life.



Re: do you have to load your own? [Re: StudDuck] #15873001 03/07/21
Joined: Jan 2021
Posts: 60
J
jonboy900 Offline OP
Member
OP Offline
Member
J
Joined: Jan 2021
Posts: 60
dang i was looking for some for coyote and fox hunting but dang i hate to see what a box would cost


Jonathan Henson
Re: do you have to load your own? [Re: jonboy900] #15875247 03/08/21
Joined: Dec 2013
Posts: 2,355
StudDuck Offline
Campfire Ranger
Offline
Campfire Ranger
Joined: Dec 2013
Posts: 2,355
Originally Posted by jonboy900
dang i was looking for some for coyote and fox hunting but dang i hate to see what a box would cost


There'd be better options out there for you for fox and coyote rather than sending $10 downrange every time you pull the trigger.

I think Federal and possibly Remington made some TSS shotshells, but I don't think it's pure Tungsten like Apex uses. One of the more knowledgeable members will be along shortly to expand on this.


24HCF in its entirety, is solely responsible for why my children do not have college funds, my mortgage isn't paid-off and why I will never retire early enough to enjoy the remainder of my life.



Re: do you have to load your own? [Re: StudDuck] #15877677 03/08/21
Joined: Jan 2021
Posts: 60
J
jonboy900 Offline OP
Member
OP Offline
Member
J
Joined: Jan 2021
Posts: 60
cool i was just looking into them becuse i heard the have better rang then buckshot


Jonathan Henson
IC-A

Re: do you have to load your own? [Re: jonboy900] #15878155 03/08/21
Joined: Dec 2020
Posts: 36
H
Hal4son Offline
Member
Offline
Member
H
Joined: Dec 2020
Posts: 36
TSS will cost you about $3/ounce for the shot if you roll your own. It will pattern better than any buckshot or lead BB load on the market at longer range and will do it with less load development, patterning or investments in chokes. Buy your shot from someone like Hal that will give you load data. It is good stuff. For coyotes you'll want #3 or #4. Threes will have about 65+/- pellets per ounce.

Re: do you have to load your own? [Re: Hal4son] #15881548 03/09/21
Joined: Jan 2021
Posts: 60
J
jonboy900 Offline OP
Member
OP Offline
Member
J
Joined: Jan 2021
Posts: 60
Originally Posted by Hal4son
TSS will cost you about $3/ounce for the shot if you roll your own. It will pattern better than any buckshot or lead BB load on the market at longer range and will do it with less load development, patterning or investments in chokes. Buy your shot from someone like Hal that will give you load data. It is good stuff. For coyotes you'll want #3 or #4. Threes will have about 65+/- pellets per ounce.

cool do you have any contact info for him? also do you have to have any specile tools? frist time i heard of it was on a podcast that talked about loading it by hand insted of a lot of tools


Jonathan Henson
Re: do you have to load your own? [Re: jonboy900] #15881861 03/09/21
Joined: Dec 2020
Posts: 36
H
Hal4son Offline
Member
Offline
Member
H
Joined: Dec 2020
Posts: 36
Hal Abbott
Email: hgancaol.com
Website: https://www.super18tungstenshot.com/
phone: 919-662-8138
alt. message board: http://www.tungstensupershots.com/index.php
facebook: https://www.facebook.com/super18tungste ... =bookmarks

You will need a scale. You will likely need a roll crimper.

Re: do you have to load your own? [Re: jonboy900] #15881896 03/09/21
Joined: Jan 2021
Posts: 60
J
jonboy900 Offline OP
Member
OP Offline
Member
J
Joined: Jan 2021
Posts: 60
cool thank you


Jonathan Henson
Re: do you have to load your own? [Re: jonboy900] #15890595 03/12/21
Joined: Apr 2019
Posts: 417
M
Mauser06 Offline
Campfire Regular
Offline
Campfire Regular
M
Joined: Apr 2019
Posts: 417
If shooting predators, I'd suspect you're shooting more than a couple times a year like most turkey hunters. Way more economical to roll your own.

A decent scale and a roll crimper for a hand drill is all you really need. Of course components.


As said, you're still looking at a few bucks a shot. But the pattern and energy is unmatched. For predator hunting, it'd probably be awesome and effective range would be extended greatly. Guys kill deer and pigsbat pretty crazy ranges with fairly small shot.

IC-B

Re: do you have to load your own? [Re: Mauser06] #15892212 03/12/21
Joined: Jan 2021
Posts: 60
J
jonboy900 Offline OP
Member
OP Offline
Member
J
Joined: Jan 2021
Posts: 60
thanks guys i have heard of guy shooting deer and pigs with them but foxs and more so coyotes are the problem around here. so anyone know any good books or youtub vidoes that can walk you down the steps?


Jonathan Henson
Re: do you have to load your own? [Re: jonboy900] #15895397 03/13/21
Joined: Dec 2020
Posts: 36
H
Hal4son Offline
Member
Offline
Member
H
Joined: Dec 2020
Posts: 36
If you're going to load without a press, you should buy new primed hulls. (A lot of TSS recipes call for new hulls).
Weigh and drop powder charge.
Add wad - I usually use a screwdriver to seat the wad firmly on the powder.
Add any felt or other filler wads into the base of the wad if they are called for.
Weigh and drop shot charge.
Add overshot card.
Roll crimp.

If you put "loading TSS" in the youtube search, it'll come up with a ton of videos.

Re: do you have to load your own? [Re: Hal4son] #15896315 03/13/21
Joined: Jan 2021
Posts: 60
J
jonboy900 Offline OP
Member
OP Offline
Member
J
Joined: Jan 2021
Posts: 60
cool thank you


Jonathan Henson
Re: do you have to load your own? [Re: jonboy900] #15974936 04/08/21
Joined: Jan 2005
Posts: 5,999
P
pullit Online Content
Campfire Tracker
Online Content
Campfire Tracker
P
Joined: Jan 2005
Posts: 5,999
I roll my own. Back when I started, that was the only way to get it. Now there are several companies that sell loaded shells.


I may not be smart but I can lift heavy objects

I have a shotgun so I have no need for a 30-06.....
Re: do you have to load your own? [Re: jonboy900] #15982834 04/11/21
Joined: Nov 2013
Posts: 18,579
Pappy348 Online Content
Campfire Kahuna
Online Content
Campfire Kahuna
Joined: Nov 2013
Posts: 18,579
Dave Owens, who makes the Pinhoti Project hunting videos, has one on how he rolls his turkey loads. Might pick up a trick or two from him. Looks like he uses a minimum of fancy tools.

I’ve spent a bunch on TSS turkey loads this year, as I’m patterning and sighting in. Should be good for the duration (my duration anyway) now. If you decide to buy, Apex loads are awesome.


What fresh Hell is this?
Re: do you have to load your own? [Re: Hal4son] #15985344 04/11/21
Joined: Dec 2005
Posts: 2,194
U
urbaneruralite Online Content
Campfire Ranger
Online Content
Campfire Ranger
U
Joined: Dec 2005
Posts: 2,194
No, but you'll get more consistent performance if you do.
Originally Posted by Hal4son
Hal Abbott
Email: hgancaol.com
Website: https://www.super18tungstenshot.com/
phone: 919-662-8138
alt. message board: http://www.tungstensupershots.com/index.php
facebook: https://www.facebook.com/super18tungste ... =bookmarks

You will need a scale. You will likely need a roll crimper.


Hal is the man on TSS. He's professional to deal with, too. That's more than can be said about most.


Living in a world of G17s and 700s, wishing for P7s and 202s
Re: do you have to load your own? [Re: jonboy900] #16119806 05/27/21
Joined: Jan 2005
Posts: 5,999
P
pullit Online Content
Campfire Tracker
Online Content
Campfire Tracker
P
Joined: Jan 2005
Posts: 5,999
Reloader7RM here on this site sales TSS and is very helpful.


I may not be smart but I can lift heavy objects

I have a shotgun so I have no need for a 30-06.....
Re: do you have to load your own? [Re: jonboy900] #16169556 06/14/21
Joined: Mar 2011
Posts: 177
P
PeteD Offline
Member
Offline
Member
P
Joined: Mar 2011
Posts: 177
Just saw this thread. I started using TSS shot to load my own .410 shells. The difference between “regular” factory loads and the TSS loads is stunning. I have used them for upland pheasants only. Number nine shot....lots of little pellets acting like bigger pellets. Pattern density improved over larger shot as well as range. My farthest was a hen at 40 yards going away.


To be on the wire is life. The rest is waiting.
Karl Wallenda

RR1b
Who's Online Now
609 registered members (10Glocks, 01Foreman400, 12344mag, 10gaugemag, 1234, 160user, 60 invisible), 2,490 guests, and 1,069 spiders.
Key: Admin, Global Mod, Mod
RR2/3










Fish & Game Departments | Solunar Tables | Mission Statement | Privacy Policy | Contact Us | DMCA
Hunting | Fishing | Camping | Backpacking | Reloading | Campfire Forums | Gear Shop
Copyright © 2000-2020 24hourcampfire.com, Inc. All Rights Reserved.
 
Powered by UBB.threads™ PHP Forum Software 7.7.3
(Release build 20190728)
PHP: 7.3.28 Page Time: 0.060s Queries: 14 (0.003s) Memory: 0.8507 MB (Peak: 0.9875 MB) Data Comp: Zlib Server Time: 2021-06-17 23:34:44 UTC
Valid HTML 5 and Valid CSS